Un atribut al majorității smartphone-urilor emblematice a devenit „near field contactless communication” NFC — o tehnologie pentru transferul wireless de date pe distanțe scurte. Serviciile de plată fără contact Google Pay și Samsung Pay, Apple Pay servesc drept motor al dezvoltării. Cu toate acestea, opțiunile de aplicare ale inovației sunt mult mai largi. Suportul tehnologiei este realizat și pe dispozitive din segmentul de preț mediu și chiar bugetar, pe care sunt instalate baterii cu NFC.
Caracteristicile tehnice ale transferului de date fără contact
Distanța medie de transmitere a informațiilor este de 10 cm la frecvența de 13,56 MHz. NFC a fost anunțat încă din 2004 pentru schimbul de cantități mici de date între două dispozitive, dar ulterior domeniul de aplicare al tehnologiei a fost extins semnificativ. În prezent, opțiunea este utilizată în sistemele de plată, ATM-uri, terminale de plată, în transportul public etc.
Dimensiunea compactă a cipurilor face posibilă crearea de etichete și schimbul de cantități mici de date între tablete, telefoane mobile, brățări inteligente și alte gadgeturi.
Inginerii și creatorii de software evidențiază principalele aplicații:
- Plăți electronice pentru emulația cardurilor (plăți fără contact).
- Publicitate interactivă, informații pentru consumatori.
- Schimb de date între două dispozitive P2P.
- Citiți eticheta.
Cum funcționează NFC pe smartphone-uri?
De cele mai multe ori, NFC este asociat cu posibilitatea de a plăti achizițiile utilizând un telefon mobil. Cu toate acestea, tehnologia este utilizată și pentru alte sarcini. Ea este adesea comparată cu Bluetooth pentru transferul de date pe distanțe scurte. Un avantaj important al NFC este considerat a fi stabilirea aproape instantanee a conexiunii și inițializarea dispozitivului. În condiții ideale, timpul este de aproximativ 0,1 s.
Un alt avantaj semnificativ este dimensiunea sa compactă. Eticheta NFC este un microcip care nu necesită surse de alimentare. Datorită acestui fapt, etichetele sunt plasate pe orice suprafață, în brelocuri etc. Utilizatorul trebuie doar să apropie telefonul mobil de etichetă pentru a primi informații sau pentru a aplica setări speciale.
Producătorii instalează baterii cu NFC pe smartphone-uri — ce este?
Microcipul este o placă subțire și flexibilă care se transformă într-o antenă de emisie sau de recepție. Deoarece transmiterea datelor se realizează pe distanțe scurte, este recomandabil să plasați eticheta mai aproape de corp. NFC pe o baterie reprezintă o soluție optimă. Dacă utilizați o baterie neoriginală, smartphone-ul nu mai suportă tehnologia NFC.
Se recomandă selectarea unei baterii originale pentru înlocuirea pe smartphone-urile cu suport NFC, în caz contrar funcția nu va fi disponibilă. Această problemă este adesea întâmpinată de utilizatorii care comandă componente pe site-uri terțe sau de la furnizori neîncrezători.
Prezența cipului permite nu numai să plătiți la terminale, ci și să facilitați procesul de inițializare a conexiunii Bluetooth, Wi-Fi etc. Astăzi, proprietarii de smartphone-uri folosesc multe dispozitive terțe — brățări inteligente, ceasuri, difuzoare portabile și așa mai departe. Dacă bateria originală cu NFC este instalată în telefon, atunci cu sprijinul deplin al tehnologiei este suficient să atingeți telefonul la difuzor pentru a vă conecta.
Utilizatorul nu va trebui să introducă o parolă sau să seteze setări suplimentare.
Diferența de cost pentru modelele principale este de 20-30%, astfel încât, în cazul înlocuirii bateriei cu una obișnuită sau cu una cu cip NFC, utilizatorul trebuie să aleagă singur.
Data publicării: 7-22-2024
Actualizare data: 7-22-2024